Op.Dr.Barış ÇOBAN - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Bloğuma hoşgeldiniz...
Bloğumda siz değerli hastalarımla, hem iletişim kurmak, hem de size daha sağlıklı bir hizmet vermek istiyorum. Bu nedenle de Kadın hastalıkları ve gebe sağlığı ile ilgili merak ettiklerinizden oluşan kategorilerim ve etiketler bölümlerinde makaleler yayımlayacağım.

Ayrıca "op.dr.bariscoban@gmail.com" adresine ve "Etiket konularının alt bölümlerine" yorumlarınızı ve sorularınızı yazabilirsiniz. "İzleyiciler" bölümüne kayıt olarak yeni bildirimlerden daha çabuk haberdar olabilirsiniz.

Bilginin paylaştıkça anlam kazanacağına inanırım çünkü... Bloğumun beklentilerinizi karşılaması dileklerimle...

11 Haziran 2011 Cumartesi

HAFTA HAFTA GEBELİK - 3.TRİMESTER

3.TRİMESTER

29.HAFTA:
Hıck !
Bebeğiniz doğum gününe hazırlanmaya devam ediyor. Artık kafası ve gövdesi arasındaki oran normale yakın. Artık kendi vücut ısısını ayarlayabilme yeteneğine sahip. Kemik iliği de sürekli kırmızı kan hücreleri yani alyuvar üretiyor. Gözleri ise hareket etmeye başladılar bile. Bu arada unutmadan zaman zaman içinizde aniden bir hareket hissederseniz sakın şaşırmayın ve korkmayın çünkü bebeğiniz hıçkırıyor!
29. haftaya gelindiğinde hamileliğinizi artık iyice hissetmeye başladığınız fark edeceksiniz. Bu haftalarda karın cildinizde kaşınmalar hissetmeniz normaldir. Bunun yanı sıra karın içi basıncındaki ve dolaşım sistemindeki değişikliklerin sonucunda hemoroid (basur) problemi görülebilir. Ayrıca nefes darlığı, midede yanma, bacaklarda kramplar gibi yakınmalar ortaya çıkabilir. Bu yakınmaların sizi hamileliğinizden soğutmasına izin vermeyin. Bunların hepsi geçici ve tedavi ile üstesinden gelinebilecek şikayetleridir. Yakınmak yerine hamileliğinizin pozitif yönlerini görmeye ve keyfini çıkarmaya çalışın.


30.HAFTA:
Burası hep karanlık değil
Bebeğinizin cildini kaplayan ve lanugo adı verilen ince tüyler artık yavaş yavaş kaybolmaya başlarken el ve ayak tırnakları yavaş yavaş uzuyor.  Kemik iliği kan hücresi üretimini tamamen karaciğerden devraldı.  Öte yandan bebek artık etrafının farkına varmaya başlar.  rahmin içi genellikte zifiri karanlık gibi düşünülse de anne adayının bulunduğu çevreye bağlı olarak aydınlık ya da karanlık olabilir ve bebek bunun ayrımını yapabilir.  Erkek bebeklerde testisler torbaya iniş sürecini tamamlamak üzeredir.  Bebeğin ağrılığı doğumda olacağı ağırlığın üçte ikisine ulaşmıştır.
Bu haftalarda anne adayı artık hamilelikten iyice sıkılmaya başlar.  Uyuyamamak ve mide yanmaları sık görülen problemlerdir.  Zaman zaman kasıklarınızda bir ağrı ya da kasılma hissedebilirsiniz.  Bunlar rahmin gerginliğini sağladığı küçük ve önemsiz kasılmalardır ve Braxton Hicks kontraksiyonları olarak adlandırılırlar.

31.HAFTA:

Daha fazla kalsiyum
Bebeğinizin beyni hızla olgunlaşmasına devam ediyor.  Hızla gelişen bir başka bölüm ise bebeğin kemikleri.  Bebeğiniz bu haftalarda her zamankinden daha fazla kalsiyuma gereksinim duyuyor.  Bu nedenle süt ve süt ürünlerini bolca tüketmeli ve doktorunuz gerek gördüğü taktirde kalsiyum ilaçları kullanmalısınız.  Bebeğinizin göz bebeği ışığa reaksiyon vererek açılıp kapanmaya başladı bile. El (1)
Büyüyen bebek ve rahim göğsünüzde sıkışmaya neden olabilir ve göğüs ağrısı ortaya çıkabilir.  Bebek ile içinde yüzdüğü sıvı arasındaki oran bebek lehine bozulduğu için ona kalan alan daralmıştır.  Bu nedenle bebeğinizin hareketlerini daha fazla hissedebilirsiniz.  Daha önce fark etmediğiniz küçük hareketler bile sizi rahatsız edebilir.



32.HAFTA:

Artık rengi pembe
Cilt altı yağ dokusu gelişmeye devam ettikçe bebeğinizin rengi kırmızıdan pembeye doğru dönmeye başlar.  Bu haftada bebeğinizin hareketlerinin iyice arttığını fark edebilirsiniz.  Bebeğin hareketleri iyilik halinin bir göstergesidir bu nedenle hareketleri saymayı öğrenmenizde fayda var.  Bu arda bebeğin tırnakları tamamen gelişti ve parmak uçlarına kadar uzadılar bile buna karşın bebeğin büyüme hızı azaldı.
Bu haftadan sonra doktorunuz sizi 2 haftada bir görmek isteyebilir.  Bu artık doğumun yaklaştığı anlamına da gelir.  Erken doğum ile ilgili belirtileri öğrenip takip etmelisiniz.  Sindirim sistemi ile ilgili sorunları azar azar ama sık sık yüksek lifli yiyecekler tüketerek ve bol sıvı içerek azaltabilirsiniz. 
Bacaklarda kramp çok sık rastlanılan bir bulgudur ve sizin kalsiyum ihtiyacınızın bir belirtisi olabilir.  Hamileliğinizin sonuna yaklaşmış olmanız vitamin alımını kesmenizi gerektirmez.  Bu vitaminleri doğuma kadar kullanmanız gereklidir.








33.HAFTA:
Renkli Rüyalar
Son haftalara hızla yaklaştıkça bebeğinizin beyninde oluşmuş olan ve nöron adı verilen milyarlarca sinir hücresi de onun rahim içi yaşantısında etrafındakileri öğrenmesine yardımcı olur.  Bebeğiniz duyabilir, hissedebilir ve görebilir.  Bu haftalarda bebeğinizin baş çapı eskiye oranla daha hızlı büyümeye başlar.
Bebeğinizin göz bebekleri tıpkı sizinkiler gibi ışıkta küçülüp karanlıkta büyüme yeteneğini kazanmıştır.  Bebeğiniz bu sayede bulanık olarak görebilir.
Yenidoğanlar gibi bebeğiniz zamanının büyük bir kısmını uyuyarak geçirir.  Hatta erişkinlerdeki gibi derin uykuya dalar ve gözlerinde hızlı göz hareketleri (Rapid eye movements, REM) saptanabilir.  Erişkinlerdeki REM uykusu rüya görülen anları temsil etmektedir.  Bebeğinizin rüya görüp göremediğini bilemeyiz ama onun rüya gördüğünü hayal etmek bile hoş bir düşünce olsa gerek.
Bebeğinizin akciğerleri artık gelişimi ve olgunlaşmasını neredeyse tamamlamıştır.  Koruma ve doğum sonrası vücut sıcaklığını koruma görevi yapan cilt altı yağ dokusu kalınlaşmaya devam etmektedir.  Bebekler hamileliğin son dönemlerinde hızlı kilo alırlar.
Bebeğiniz artık yavaş yavaş doğum pozisyonunu almaktadır.  Eğer kafası yukarda ise büyük bir olasılıkla makat geliş nedeniyle sezaryen olmanız gerekecektir.
Sonlara yaklaştıkça siz de daha hızlı kilo aldığınız fark edebilirsiniz.  Ellerde ve ayaklarda hafif ödem olması normaldir ancak şiddetli baş ağrılarınız varsa, çakan ışıklar ya da noktacıklar görüyorsanız, şişliklerde ani bir artış varsa, karın ağrısı, bulantı ve kusmanız oluyor ise preeklempsi açısından dikkatli olmalı ve mutlaka zaman kaybetmeden doktorunuzla görüşmelisiniz.
Eğer bebeğiniz çok iriyse ya da ikiz ya da üçüz bebek bekliyorsanız karnınızın içindeki aşırı şişlik nedeniyle midenize olan bası ve rahatsızlık hissi nedeniyle iştahınızda azalma olabilir.
Bebeğinizin diz ve dirsek vurmalarını ayırt edebilirsiniz.  Zaman zaman içerde bebeğin hopladığını hissettiğinizde telaşlanmayın.  Bu bebeğinizin hıçkırmalarıdır ve tamamen normal bir durumdur.


34.HAFTA:
Ohh ciğerlerim bayram etti
Bebeğinizin akciğerlerinde büyük bir olasılıkla artık surfaktan adı verilen madde vardır.  Surfaktan, akciğerlerde havalanmayı sağlayan alveollerin içindeki havayı boşalttıktan sonra duvarlarının birbirine yapışmasını önleyen maddedir.  Zamanından çok önce doğan bebeklerde yoğun bakımda surfaktan dışarıdan verilir.  Bebeğinizin akciğerlerinde surfaktan olması doğum durumunda solunum problemi yaşama olasılığının çok azaldığı anlamına gelir.
Bebeğinizin ağrılığı 2 kilo civarındadır.  Boyu ise yaklaşık 42 santimetredir.  Ayak Parmakları (1), Topuk (2)
Bebeğinizin böbrek üstü bezlerinden (adrenal) salgılanan hormonlar sizde süt üretimini başlatabilir.
Bebeğiniz uyurken sizin gibi davranır.  Yani artık gözlerini uyurken kapatıp uyanıkken açık tutar.  Tırnakları parmak uçlarına kadar uzamıştır.
Bebeğinizin bağışıklık sistemi gelişmektedir, basit ve hafif enfeksiyonlarla mücadele edebilecek yeteneği kazanmıştır.
Bu haftadan başlayarak yasal olarak doğum öncesi iznine ayrılabilirsiniz.
Bu haftalarda halsizlik ve yorgunluk pek çok hamile kadının en önemli şikayet sebeplerinden birisidir.  Uyuma güçlükleri, kilo artışı ve buna bağlı olarak hareket yeteneğinde azalma sorun yaşamanıza neden olacaktır.  Bu dönemde cinsel isteksizlik yaşayabilirsiniz.  Herhangi bir zararının olduğu gösterilmemiş olsa da eğer istemiyorsanız eşinizi anlayışlı olmak konusunda ikna etmelisiniz.
Bu haftalarda yaşanan bir başka sorun da doğum ve doğuma ait konularla ilgili endişelerdir.  Eşinizin ve doktorunuzun yaklaşımı son derece önemlidir.  Dünyada her gün binlerce kadının doğum yaptığını ve bunların sadece çok az bir kısmının sorun yaşadığını aklınızdan çıkarmamaya çalışın.  Siz bu yazıyı okurken bile binden fazla bebek ilk çığlıklarını attı.

35.HAFTA:

Durdurmayın beni!
Bu haftadan sonra artık erken doğum sancılarınız başlasa bile doktorunuz durdurmaya çalışmayacaktır.  Bebeğiniz doğum sonrası genelde sorunsuz ya da az bir bakım ile yaşamını kolaylıkla devam ettirebilir ve ağırlığı 2000 gramın üzerindedir.  Mide (1),  Safra Kesesi (2), Bağırsak (3)
Bebeğinizin yağ depolaması devam ediyor.  Bu haftada kol ve bacaklarda yağ tutulumu başlıyor.  Tüm organ sistemleri gelişim ve olgunlaşmasını tamamladı.  Artık son rötuşlar yapılıyor.  Artık içinde yüzdüğü suya oranla rahim içinde daha fazla yer kaplamaya başladığından hareketleri de çok kolay olmayacaktır.
Doktorunuz bu haftadan itibaren her kontrolde sizi muayene ederek rahim ağzınızın durumunu, açıklık olup olmadığını incelemek isteyebilir.  Bu haftalara geldiğinizde uykusuzluk probleminiz artış gösterebilir.  Uykusuzluğun bir nedeni de bebeğin yavaş yavaş aşağı inmesi nedeniyle mesaneye bası yapması ve sık aralıklarla tuvalete gitme gereksinimi duymanız olabilir.  Gece yatmadan önce sıvı alımınızı kısıtlamanız bu konuda size yardımcı olabilir.




36.HAFTA:


Bi makas alabilir miyim
Mutlu finale sadece 4 hafta kaldı (eğer sezaryen olacaksanız 2 hafta kadar daha zamanının var demektir).  Bebek ise hemen hemen hazırlandı.  Her an doğum kanalına girebilir.  Bu haftada yağ birikimi diz ve dirseklerde hızlanıyor.  Boyun ve bilekleri de unutmamak lazım.  Bebeğinizin diş etleri de olgunlaşmasını tamamladı ve artık sert.
Yanaklarında ise yağlar birikti ve artık sıkılacak hal aldı!..  Hamileliğinizin başında ultrasonda gördüğünüz o ufacık canlı artık tam anlamıyla yaklaşık 2.750 gram ağırlığında bir insan yavrusu.
Bu haftada bebeğiniz genelde son duruş pozisyonunu almıştır ve artık dönmesi çok nadir olarak görülür.
Bu haftadan sonra doktorunuz sizi her hafta görmek ve sizin ve bebeğinizin durumunu değerlendirmek isteyebilir.  Bu haftalarda kilo artışınız (hem bebeğin hem de sizin) çok hızlı olabilir.  Doktorunuz vajinadan kültür alarak grup B Streptokok enfeksiyonu taşıyıp taşımadığınızı incelemek isteyebilir.
Bu haftalarda karnınızın üst kısmında bir boşluk ve rahatlama hissedebilirsiniz.  Bu bebeğinizin doğum kanalına doğru indiğini belirtir ve angajman olarak adlandırılır.  Midenizdeki bası ortadan kalkacağı için iştahınız yeniden açılabilir.  Benzer şekilde akciğerlerinizdeki baskı da olmayacağından soluk alıp vermeniz kolaylaşır.  İdrara çıkma sıklığınız angajman sonrası tıpkı hamileliğinizin ilk başlarındaki gibi iyice artacaktır.
Bebeğinizin hareketleri dışarıdan rahatlıkla izlenebilir.  Zaman zaman karnınızın bir bölgesinde aniden bir yükselti fark edebilirsiniz.  Bebeğinizin hareketleri özelikle göğüs kafesinizin altında size acı verebilir, canınızı yakabilir.

37.HAFTA:

Artık hazırım
37. haftayı tamamladığınızda bebeğiniz ve hamileliğiniz miadını doldurmuş olarak kabul edilir.  Ancak büyümesi daha durmamıştır.  Vücudu yağ depolamaya devam eder ve günde yaklaşık 15 - 30 gram kadar alırlar.  Genelde erkek bebekler kız bebeklerden daha fazla yağ depolarlar ve bu nedenle daha ağır doğarlar.
Bebeğiniz artık yeterli koordinasyonu sağlayacak kapasitededir ve elleri ile cisimleri rahatlıkla kavrayabilir.  Eğer karnınıza çok kuvvetli bir ışık kaynağı dayarsanız yüzünü o tarafa doğru çevirecektir.
Rahim içinde soluk alıp verme hareketleri yapar ve bunların ultrasonda izlenmesi bebeğinizin iyi durumda olduğunun göstergesidir.  Amniyon sıvısına göre hacmi çok arttığından hareket etmesi zorlaşır ve bebek hareketlerinde azalma fark edebilirsiniz.   Kalp (3), Aort (2), Atar Damar (1)
Bu haftaya kadar rahmi ağzınız ve onu rahim içine bağlayan kanal sümüğümsü bir tıkaç tarafından doldurulmaktaydı.  Bu mukus tıkacın amacı rahminizin içini ve bebeğinizi vajinadan gelebilecek mikrop ve enfeksiyonlara karşı korumaktır.  Bu mukus tıkacın vajinanızdan gelmesi doğumun belirtilerinden biridir ve halk arasında "nişan gelmesi" olarak adlandırılır.  Nişan doğumdan birkaç hafta önce gelebileceği gibi sadece bir kaç saat önce de gelebilir.  Nişanı genelde kanlı sümüğümsü bir akıntı şeklinde hissedersiniz.



38.HAFTA:

Anne daha sıkılmadın mı?
Eğer planlı sezaryen olacaksanız bu haftadan sonra herhangi bir günde güvenle doğumunuzu yapabilirsiniz.  Bazı durumlarda normal doğum planlanan gebelerde doktorunuz suni sancı vererek doğumunuzu gerçekleştirebilir.
Bu haftada bebeğinizin kafa çevresi ile arın çevresi yaklaşık olarak birbirine eşittir.  Yağ birikimi giderek yavaşladığından kilo alımı da yavaşlar.  Aynı şekilde siz de daha az kilo almaya başlarsınız.
Yanakları ve emme kasları tamamen geliştiğinden ve bebeğiniz sürekli içinde yüzdüğü amniyon sıvısını yutar.  Bu sıvı ile birlikte sinirim sisteminden, cildinden dökülen hücreler ile tyler bağırsak içeriğini yani dışkısını oluşturur.  Bu dışkıya "mekonyum" adı verilir.  Mekonyum koyu yeşil-siyah renkli bir maddedir ve bebek herhangi bir nedenle sıkıntıya girdiğinde ilk olarak kakasını yapar.
Zaman zaman bacaklarınızda elektrik çarpmasına benzer yakınmalar olabilir.  Bunun nedeni bebeğiniz hareket ederken ve pelvis içinde yerleşirken rahmin etrafındaki sinirlere dokunmasıdır.
Eşiniz doğuma girmek istemiyorsa onu size eşlik etmesi için ikna etmeye çalışmalısınız.  Kadınların çoğu doğum sırasında eşleri yanlarında olduğunda kendilerini çok daha rahat hissederler.  Ancak eşinizi çok fazla zorlamayın belki kendisini kan tutuyordur ve bunu size söylemekten çekiniyordur.  Bazı kadınlar ise eşlerinin kendilerini o halde görmesi düşüncesinden rahatsız olurlar.  Eğer eşiniz doğuma katılmak istiyorsa ancak siz bundan rahatsızlık duyacaksanız eşinize durumu açıkça anlatarak size anlayış göstermesini isteyebilirsiniz.  Kendi onaylamadığı halde eşi her şeye rağmen doğuma girmek isteyen kadınlara küçük bir hile önerisi.  Gizlice doktoruz la konuşun ve eşinizi içeri almamasını isteyin -:)

39.HAFTA:


Tüylerim dökülüyor
Son haftaya girildiğinde oksijen ve besin maddelerini bebeğinize taşıyan göbek kordonunun uzunluğu yaklaşık 50 kalınlığı ise 1.3 santimetre civarındadır.
Bebeğinizin ağırlığı 3000 gramın üzerindedir ve rahmin büyük bir kısmını doldurmaktadır.
Bebeğinizin cildini kaplayan ve verniks adı verilen kremsi madde ortadan kaybolmaya başlar.  Benzer şekilde lanugo adı verilen tüyler de büyük ölçüde dökülmüştür.
Sizden geçen antikorlar bebeğinizin doğum sonrası en az 6 ay süreyle enfeksiyonlara karşı mücadelesinde yardımcı olacaktır.
Son haftada amniyon zarı her an açılabilir ve sularınız gelebilir.  Bazen bardaktan boşalırcasına hızlı ve fazla miktarda olan bu olay bazen de çok yavaş olabilir.  Hatta kendinizi idrar kaçırırmış gibi hissedebilirsiniz.  Miktarı ne olursa olsun sularınızın geldiğini düşünüyorsanız zaman kaybetmeden doktorunuzu aramalı ya da hastaneye gitmelisiniz.
Vücudunuzun denge merkezi iyice değiştiğinden dengenizi sağlamakta güçlük yaşayabilirsiniz.  Özellikle ilk bebeğinizi bekliyorsanız eşinizle bir çift olarak yaşadığınız bu son günlerin kıymetini bilin.  Bundan sonraki hayatınızı bir aile olarak devam ettireceksiniz.

40.HAFTA:


Muhteşem final
Eğer hala daha doğum yapmadıysanız iyice sıkılmaya ve sabırsızlanmaya başladınız demektir.
Sizden salgılanan hormonların bebeğinizin dolaşımında da bulunması nedeniyle erkeklerde torbalar, kızlarda da labiumlar normalden daha büyük görünecektir.  Hatta doğum sonrası memelerinden süt dahi gelebilir.  Bu hem kız hem de erkek bebeklerde rastlanabilen bir durumdur ve bir kaç gün içinde kendiliğinden kaybolur.
Bu hafta size çok uzun gelebilir.  Sabırlı olmaya çalışmalısınız.  Siz herhangi bir ağrı hissetmeseniz bile rahim ağzınız yavaş yavaş açılmaya başlamış olabilir.  Normal sancıların başlaması ile rahim ağzındaki açıklık ve incelme de artmaya başlar.  Açıklık 10 santimetre olduğunda doğumun ilk evresi tamamlanmıştır.  Daha sonra ikinci evre yaşanır ve bebeğiniz dünyaya ve size merhaba der.   Vajinal doğumda kafa doğduktan hemen sonra doktorunuz bebeğinizin ağzını siler ve ilk ağlaması odada yankılanmaya başlar.  Bu aşamada daha göbek kordonu kesilmeden bebeğinizin kucağınıza verilmesi ilk temasın daha sıcak yaşanmasını sağlar.
Size bebeğinizle ve tüm sevdiklerinizle mutlu bir hayat dilerim.


41.HAFTA:

Uzatmalardayız
Bu sayfayı okuduğunuza göre hala daha doğum yapmadınız demektir.  Merak etmeyin yalnız değilsiniz.  Bazı anne adayları bebeklerini beklenen doğum tarihinden önce dünyaya getirdikleri gibi bazıları da daha sonra doğururlar.  Bunda beklenen doğum tarihinin hatalı hesaplanması da rol oynayabilir.  Son adet kanamanızın başladığı günden eminseniz ve bebeğinizin ölçümleri de tüm gebeliğiniz boyunca bu tarih ile uyumlu olarak saptandıysa gerçekten bebeğiniz geç kalmış demektir.  Unutmamanız gereken bir başka nokta da beklenen doğum tarihinin tahmini bir tarih olduğu ve özelikle ilk bebeğini bekleyen anne adaylarında doğumun gecikebileceğidir.
Bu haftadan sonra doktorunuz sizi daha sık, hatta 3 günde bir görmek isteyebilir.  Her kontrolde ultrason ile bebeğinizin hareketlerini takip edip, amniyon sıvısının miktarını kontrol edecek ve daha sonra non stress test uygulayacaktır.
Genelde bebeklerde sorun yaşanmazken anne adaylarında yorgunluk ve sıkkınlık gözlenir. Çoğu anne adayı artık iyice sabırsızlanmaya başlamıştır. Hamilelik artık eğlenceli değil sıkıcıdır.  Ancak unutmayın hiç kimsenin hamileliği sonsuza dek sürmez.  Bu haftaya ulaştığınızda mümkün olan her zamanı dinlenerek değerlendirmeniz yararlı olacaktır.
Miat dolduktan sonra bebeğinizin amniyon sıvısı giderek azalabilir.  Bu durum göbek kordonunun sıkışmasına ve bebeğe giden kan ve oksijen miktarında azalmaya neden olabileceğinden önemlidir.  Doktorunuz doppler ultrasonografi ile bebeğe giden kan akımlarında bir düşüş olup olmadığını kontrol eder.  Aynı şekilde plasentada da yaşlanma belirtileri ve fonksiyon kaybı ortaya çıkabilir.  Bebeğiniz artık daha fazla yağ biriktirmediğinden kilosu azalabilir.  Bebek hareketlerini saymayı unutmayın.


..........................................................................................................................................................

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder